Få hem en kanin

Förbereda

Bur- Naturligtvis behöver man en bur, ju större buren är desto bättre. Bottenmaterial ex spån och halm
och ett hus i passande storlek. Läs mer om Lagar om minimått för burar och andra lagar under Skötsel.

En kattspade att rensa buren med. Och en toalett att ställa i ena hörnan. Vänta med att ställa in toaletten tills
du ser vilken hörna kaninen använder för att uträtta sina behov i.

 

Att tänka på är om ni skall ha två kaniner så är det större chans att få dem att gå bra ihop om det är en stor bur. Och det är bra att ha en extra bur ifall att kaninerna börjar slåss då man måste sära på dem snabbt innan nån
blir skadad. Det är bra att om man sätter dem i en bur som är ny där ingen av dem har sitt revir. Det bästa är två kullsyskon eller två kaniner som är jämngamla och man sätter ihop dem när de är små. 

Utebur - Ska man ha en ute kanin måste man tänka på att placera buren där den är skyddad från sol och vind. Buren måste ha tre hela väggar, bak och på sidorna och en bo del där den kan söka skydd och värme. Bodel och hus är inte samma sak. Den ska ha ett hus i den stängda delen "bo delen".

Vinter och sommar - Tänk på att vattnet fryser snabbt på vintern så det gäller att byta vatten ofta.
Ett tips är att ha två vattenflaskor att skifta mellan så slipper man stå och smälta isen i flaskan med varmvatten
för att kunna fylla på igen till kaninen. På sommaren när temperaturen är 25 och uppåt är väldigt varmt för kaninen. Byt vatten ofta så det inte är varmt vatten i flaskan. Kallt vatten är svalkande och hjälper till att hålla
ner kroppstemperaturen. Man kan ställa in ett mjölkpaket eller en petflaska med fryst vatten i buren, det fungerar då som Luftkonditionering. Kaniner brukar lägga sig brevid och slicka i sig kondenseringen som bildas utan på förpackningen vilket är väldigt bra eftersom de får i sig mer vätska. Märker man att kaninen verkligen mår
dåligt av värmen kan man blöta sina händer i kalt vatten och försiktigt kyla ner kaninens öron.

Mat/vatten- Matskål och vattenflaska. Det är viktigt att rengöra vattenflaskor ofta för alger som bildas
i flaskan är giftigt för kaninen. Även matskålen ska rengöras med jämna mellanrum.

Kanin pellets och hö. En höhäck där man lägger höet. Det är inte så bra att kaniner äter hö från burbotten då det kan vara fuktigt och ner kissat.

Klor/pälsvård - Borste och kloklippare. Är det en teddy du ska få hem är det bra med en karda, kam och en sax att klippa bort eventuella tovor med.

Annat bra - En kaninsele kan vara kul att ha. Det finns både för kaninungar och vuxen kaniner. Det kan vara bra att börja vänja kaninen vid selen i tidig ålder. Det är bra för kaninen att få motion och stimulans.

En transportbur behövs när man hämtar kaninen och den är även bra när man åker till veterinären.När man åker bil med kaninen är det bra att sätta fast hela buren med säkerhetsbälte, både för kaninens skull och sin egen.

Väl hemma med kaninen

När ni kommer hem med kaninen behöver den få vänja sig i den nya miljön i lugn och ro. Och låt den vara i sin
bur mycket de första dagarna så den får boa in sig i sin nya bur. Tar ni ut den gör det lugn och flera med kortare stunder. En unge äter och dricker väldigt ofta. Undvik höga skrik och vilda barn.

Börja vänj den vid att ligga på rygg så tidigt som möjligt för att underlätta vid kloklippning och borstning.
kaniner är så söta och man vill så gärna låta dem springa lite fritt men börjar man för tidigt med det "fria springandet" så är de det ända kaninen vill sen och kommer inte vilja ligga i knät och bli klappad. Så ha kaninen i buren och i knät dem första veckorna och när den är van vid att ligga stilla i knät kan den få springa fritt.

När ni ska sätta in kaninen i buren så håll ett stadigt grepp med båda händerna och sätt ner den lugnt. Börjar kaninen att sprattla så håll i tills den lugnat sig och gör ett nytt försök. Det är viktigt att man inte sätter ner kaninen när den sprattlar för då lär den sig att sprattlar jag då kommer jag loss.

Finns det barn i familjen är det viktigt att lära dem hur man håller och bär kaninen rätt. Det är viktigt att alltid hålla under rumpan så kaninens rygg inte blir skadad.