Skötsel

Pälsvård

Lejonhuvad dvärgvädur: Det finns två sorters håranlag.

Enkelmanad- den har mindre man och behåller den sällan helt vid vuxen ålder. Krävs inte mycket borstning. Nån gång ibland för att det är mysigt.

Dubbelmanad- Har en lång och tydlig man och kjol. Har oftast kvar det i vuxen ålder. Borstning nån gång i månaden beroende på hur mycket lång päls kaninen har.

Det finns enkelmanade som har massor med lång päls hela livet och dubbelmanade som tappar allt sitt långa hår när den kommer upp i vuxen ålder.

Teddydvärgvädur: En teddy behöver mycket pälsvård, det måste man noggrant fundera på innan man köper en.

En unge kan behövas borstas varje dag tills den får sin vuxenpäls. En del kaniner får sin vuxenpäls när de är 6 månader och en del betydligt senare än så. När de är vuxna behöver de borstas 1-3 gånger i veckan beroende på pälskvaliten. 

Det är viktigt att man vänjer kaninen att bli borstad och kloklippt redan från början när den är en unge. Det är bra att redan efter någon dag efter att man har fått hem kaninen är att man lägger den på rygg i knät och klappar den. Det underlättar avsevärt när man ska borsta och klippa. Klippa klorna gör man ca var 5 vecka, gäller alla kaniner. Det är bra att ha för varna att alltid titta på tänder och bett när man klipper klorna så man ser att allt ser bra ut.

Bajs/kiss

Kaninen har två sorters bajs, en sort som vi ser i buren som vi städar bort och en sort som de äter upp som ser ut som en svart druvklase med blank yta. Det bajset heter ceacotrofer "nattavföring" och är en viktig del av deras kost. Äter kaninern inte upp ceacotroferna så överdoserar man med pelletsen och måste minska dess mängd. Om kaninen blir dålig i magen ger man den endast hö och vatten i några dagar tills man ser att den bajsar normalt igen.

Röttkiss kan kaniner få ibland om de äter ex maskrosblad. Detta är inte farligt utan orsakas av ämnet porfyrin som färgar urinen. Även spån av vissa träsorter kan göra så urinen får en rödaktig nyans. Det är svårt att urskilja om det är porfyrin eller blod i urinen så tänk efter vad kaninen har ätigt, har den inte ätit något som kan färga urinen så kan det vara bråttom till veterinären. Är det blod kan det vara livmoderinflamation, urininvägsinfektion eller cancer. Är du osäker så kontakta veterinär för säkerhets skull.

Buren

Allt i buren ska bytas en gång i veckan. Använder kaninen en toalett tömmer man toaletten efter behov. Om kaninen föredrar att uträtta sina behov i en hörna i buren använder man lättast en kattspade så man kan ta bort kisset/bajset i hörnan. 

Bottenmatterial kan vara halm, torv, spån eller papperspelletts. De två sist nämda är lämpade även i toaletten.

Lagar för kaniner: Det är lag på att kaniner ska ha en hylla att hoppa upp på i buren. Det kan vara antingen en hylla eller ett hus eller varför inte både och. Har man flera kaniner i samma bur så ska "hyllan" vara så stor att alla kaniner kan sitta på den samtidigt.

Burmått- minsta tillåtna yta.

  • 3 kg 0,5 m2
  • 3-5 kg 0,7 m2
  • över 5 kg 0,9 m2
  • fler än en kanin rekomenderas det en boyta på mins 120x60